Botulisme en Blauwalg

terug naar overzicht

Zondag, 8 juli 2018

Advies van Waterschap Veluwe is om niet meer in het vijver Zuiderpark te vissen i.v.m. zo is er ook blauwalg geconstateerd in het vijver sprengenpark aan de Asselsestraat zie verhaal

Botulisme
Twee eenden dood door botulisme in vijver Zuiderpark: pas op met huisdieren
In de vijver aan de Ruys de Beerenbrouckstraat in Apeldoorn Zuid zijn gisteren twee dode eenden gevonden. Ook trof de dierenambulance twee eenden met verlammingsverschijnselen aan. Waarschijnlijk zit de botulismebacterie in het water, en zijn de eenden besmet geraakt.
De gemeente Apeldoorn en het waterschap adviseren mensen om niet in contact te komen met het water, en ook huisdieren moeten oppassen en niet uit de vijver drinken Botulisme ontstaat veelal bij warm weer in ondiep water. De temperatuur van het water loopt snel op naar meer dan 20 graden, waardoor de botulisme bacterie actief wordt. Het gif van deze bacterie werkt verlammend op de spieren van vissen en watervogels. Kadavers van deze dieren zijn een bron van besmetting.


Blauwalg
Behalve botulisme is er half juni ook blauwalg in de vijver aangetroffen. Mensen die met het water in contact komen, kunnen last krijgen van huiduitslag en maag- en darmproblemen. Dit kan gebeuren bij het inslikken van water of door contact met de blauwalgen via de huid of ogen. Goed douchen na aanraking is voor mensen voldoende. Met kleine kinderen moet goed opgepast worden, omdat ze vaker meer water inslikken dan volwassenen.
Dieren die het water drinken kunnen erg ziek worden of zelfs overlijden. Bij een bezoek aan de dierenarts met een zieke hond, is het verstandig om te melden dat het dier met blauwalg in aanraking is gekomen, geeft de gemeente Apeldoorn als tip.


Dode dieren
Wie een dode eend, vis of watervogel vindt, kan het beste het kadaver laten liggen en de gemeente Apeldoorn (via: 14 055) of het waterschap (via.: 055-5272 272) bellen. Die komen de kadavers snel en veilig opruimen.